pbm sidang
Sep 05, 2016 /Persidangan

APBM Bersidang untuk kali ke-2, 2016. Membincangkan 4 usul; Mengekang jenayah Pedophilia di Malaysia

Pada 9 hingga 10 Ogos yang lalu, sebanyak 4 usul telah dibahaskan dan diluluskan oleh Ahli Parlimen Belia Malaysia dalam sidang II tahun 2016.

Usul 1 telah dicadangkan oleh Mohd Firdaus Bin Ahmad (Kedah 03) daripada Jawatankuasa Teknologi dan Inovasi. Jawatankuasa ini mencadangkan supaya Kerajaan meminda semula Akta Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia (Seksyen 233) khususnya dalam perkara-perkara yang melibatkan penggunaan media sosial. Manakala Usul 2 yang telah dibahas dan diputuskan pada 9 Ogos 2016 telah dicadangkan oleh Asyraf Bin Adlan (Selangor 05) daripada Jawatankuasa Hubungan Antarabangsa dan Diplomatik. Usul tersebut mengambil ketetapan untuk menyokong usaha-usaha Kerajaan dalam mempertahankan kedaulatan negara di Laut China Selatan.

Jawatankuasa Keselamatan, Undang-undang dan Integriti yang diwakili oleh Akmal Saufi Bin Mohamed Khaled (Johor 01) pula mencadangkan bahawa Kerajaan mempertimbangkan cadangan Penubuhan Institusi Parlimen Belia Di Bawah Akta Belia atau Akta IndukĀ (Principal Act).

Usul terakhir yang dibahaskan ialah cadangan untuk Kerajaan menambahbaik undang-undang sedia ada dan mengambil langkah-langkah drastik mengekang jenayah Pedophilia di Malaysia. Usul ini telah dicadangkan oleh Muhamad Ridhwan Bin Rosli (Selangor 04) daripada Jawatankausa Kerohanian dan Keagamaan.

 

Keempat-empat usul telah berjaya diluluskan dan akan dibawa kepada Kerajaan untuk pertimbangan selanjutnya.

Komen Anda